Οδηγός αγοράς μονόπετρου για πρόταση γάμου

 

Σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής ενός ζευγαριού, το μονόπετρο δαχτυλίδι που έρχεται να σφραγίσει την έναρξη μιας κοινής πορείας ζωής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας που αγκαλιάζει αυτή την απόφαση. Με το διαμάντι να είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των πολύτιμων λίθων, είναι το πλέον δημοφιλές να γίνεται μια πρόταση γάμου με ένα μονόπετρο με διαμάντι, λόγω της αντοχής του στο χρόνο, της σπανιότητάς του, της λάμψης του, και της κλασικής και διαχρονικής αξίας του. Η επιλογή του μονόπετρου δαχτυλιδιού, παρόλα αυτά, μπορεί να μην είναι μια τόσο απλή και εύκολη υπόθεση, όπως ίσως πολλοί φαντάζονται. Ο οδηγός αυτός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό μονόπετρο με διαμάντι για την αγαπημένη σας. 

 

Οι 4 Ιδιότητες του Διαμαντιού  

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεμολογίας της Αμερικής (Gemological Institute of America ή GIA), το διαμάντι χαρακτηρίζεται από τέσσερις παραμέτρους, οι οποίες επηρεάζουν τόσο την εμφάνιση όσο και την αξία της πέτρας. Κατανοώντας αυτές τις ξεχωριστές ιδιότητες του διαμαντιού θα σας επιτρέψει να επιλέξετε το μονόπετρο που ανταποκρίνεται στο εύρος τιμής που διαθέτετε και στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που επιθυμείτε τελικά να έχει το δαχτυλίδι. 

Οι 4 Ιδιότητες του Διαμαντιού

Αναφερόμενες και ως τα “4 C του Διαμαντιού”, αυτές οι ιδιότητες περιλαμβάνουν (1) το βάρος (Carat), (2) την καθαρότητα (Clarity), (3) το χρώμα (Color) και (4) την κοπή (Cut). 

Παράδειγμα μονόπετρου 0.83 καράτια

Μονοπετρο 0.83 καράτια

Τα Καράτια Ενός Διαμαντιού 

Πολύς κόσμος έχει ταυτίσει τα καράτια (Carat Weight ή ct) μιας πολύτιμης πέτρας με το μέγεθος του. Όσο περισσότερα τα καράτια, τόσο μεγαλύτερο το κόσμημα ή η πέτρα. Αυτό ίσως συμβαίνει λόγω της παρανόησης που υπάρχει ανάμεσα στα καράτια του διαμαντιού (μονάδα μέτρησης βάρους) και του χρυσού (μονάδα μέτρησης της περιεκτικότητας χρυσού σε ένα χρυσό κόσμημα). Σε ότι αφορά τα διαμάντια, το ένα καράτι αντιστοιχεί σε 20 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμάντι 5 ct είναι ένα γραμμάριο και δεν είναι διόλου όσο μικρό όσο μπορεί να ακούγεται. Το εναντίον μάλιστα, είναι αρκετά μεγάλο σαν μέγεθος. 

Καράτια διαμαντιού

Παράδειγμα μονόπετρου 0.70 ct

Παραδειγμα μονοπετρου 0.70ct

 

Η Καθαρότητα Ενός Διαμαντιού

Η καθαρότητα ενός διαμαντιού επηρεάζεται από την ύπαρξη ή όχι εσωτερικών ή και εξωτερικών ατελειών (ή έγκλειστα) και συνήθως δεν μπορεί να αξιολογηθεί με βάση ότι είναι ορατό με γυμνό μάτι, αφού μετράται με μεγεθυντικό φακό με κλίμακα μεγέθυνσης Χ10. Ανάλογα με τον αριθμό των “ψεγαδιών” που έχει ένα διαμάντι και το κατά πόσο αυτά είναι ορατά με γυμνό μάτι ή όχι, τα διαμάντια κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες, κατόπιν εξέτασης από ειδικευμένο γεμολόγο: 

Καθαρότητα διαμαντιου
 1. Αψεγάδιαστα (Flawless ή FL) – Δεν  υπάρχουν έγκλειστα ορατά με κλίμακα μεγέθυνσης Χ10 ή εξωτερικές ατέλειες ορατές με γυμνό μάτι. 
 2. Εσωτερικά αψεγάδιαστα (Internally Flawless ή IF) – Τα διαμάντια αυτής της κατηγορίας δεν φέρουν έγκλειστα (και αν φέρουν, αυτά δεν είναι ορατά ούτε και κάτω από το μεγεθυντικό φακό). 
 3. Εξαιρετικά λίγα έγκλειστα (Very Very Slightly Included ή VVS1/VVS2) – Τα διαμάντια έχουν τόσο μικρές ατέλειες που είναι δύσκολα ορατές κάτω από το μεγεθυντικό φακό του γεμολόγου. 
 4. Πολύ μικρά έγκλειστα (Very Slightly Included ή VS1/VS2) – Τα διαμάντια έχουν λίγες εσωτερικές ατέλειες που δύσκολα φαίνονται στον μεγεθυντικό φακό του γεμολόγου. 
 5. Μικρά έγκλειστα (Slightly Included ή Si1/Si2) – Εδώ έχουμε διαμάντια με ατέλειες που είναι ορατά με τη χρήση μεγεθυντικού φακού (Χ10). 
 6. Ορατά έγκλειστα (Included ή Ι1/Ι2/Ι3 ή Pique ή Pi1/Pi2/Pi3) – Τα διαμάντια αυτής της κατηγορίας έχουν ατέλειες που ένας ειδικευμένος γεμολόγος μπορεί να εντοπίσει με γυμνό μάτι. 

 

Clarity: VS1

Δαχτυλίδι από κίτρινο χρυσό 18 καρατίων και μπριγιάν 0,21ct., καθαρότητας VS1 και χρώματος F. 

Το Χρώμα Ενός Διαμαντιού 

Σε ότι αφορά την αξία ενός διαμαντιού, όσο πιο άχρωμο είναι το διαμάντι, τόσο πιο πολύτιμο θεωρείται, κάτι που σαφώς επηρεάζει το κόστος του. Αυτό, φυσικά, δεν μειώνει σε τίποτα την ομορφιά του, αφού και διαμάντια που ανήκουν στις χαμηλότερες κατηγορίες χρωμάτων είναι εξίσου εκθαμβωτικά. 

Όταν αναφερόμαστε στο χρώμα ενός διαμαντιού, εννοούμε το πόσο ελεύθερα περνάει μέσα από το διαμάντι το φως ή αλλιώς το πόσο χρώμα είναι ορατό με γυμνό μάτι. Τα διαμάντια κατηγοριοποιούνται, με βάση το χρώμα τους, από εξαιρετικά λευκά μέχρι και σκούρα λευκά. Πιο αναλυτικά, το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο κατατάσσει τα διαμάντια (πάντα σύμφωνα με το χρώμα τους), στις εξής κατηγορίες:

Το χρώμα ενός διαμαντιού
 1. Κατηγορία D (Εξαιρετικό Λευκό +)
 2. Κατηγορία Ε (Εξαιρετικό Λευκό)
 3. Κατηγορία F (Σπάνιο Λευκό +)
 4. Κατηγορία G (Σπάνιο Λευκό)
 5. Κατηγορία Η (Λευκό)
 6. Κατηγορία I/J (Ελαφρώς Σκούρο Λευκό)
 7. Κατηγορία K/L (Σκούρο Λευκό)
 8. Κατηγορία Μ (Ελαφρώς πιο Σκούρο Λευκό)

 

Η Κοπή Ενός Διαμαντιού

Η κοπή ενός διαμαντιού αφορά σε μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων, στην οποία ουσιαστικά “κατασκευάζεται” το διαμάντι, όπως το γυάλισμα της πέτρας (στίλβωση) και το πριόνισμά της. Η ολοκλήρωση των επιμέρους διαδικασιών θα δώσει στο διαμάντι το τελικό του σχήμα. Το πιο δημοφιλές είδος κοπής είναι η κοπή Brilliant Cut και συμπεριλαμβάνει διαμάντια κομμένα σε διαφορετικά σχήματα, όπως καρδιά, οβάλ, δάκρυ και άλλα. Το αμέσως πιο αγαπημένο είδος κοπής είναι η κοπή Rose Cut (κοπή τριαντάφυλλου), ενώ μπορεί επίσης να γίνει και συνδυασμός ειδών κοπής. Ανάλογα με το επιλεγμένο είδος κοπής, το διαμάντι θα αναδύει το φυσικό ή τεχνητό φως σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Για το λόγο αυτό, η κοπή Brilliant Cut θεωρείται η ναυαρχίδα των ειδών κοπής διαμαντιού, αφού αναδεικνύει με εξαιρετικό τρόπο το φως που διαπερνά ένα διαμάντι. 

Ιδανική κοπήΡηχή και Βαθια κοπή

 

Παράδειγμα Round Brilliant Cut

Μονόπετρο δαχτυλίδι round brilliant cut

 

Εναλλακτικές επιλογές για μονόπετρο δαχτυλίδι

Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, επιθυμείτε μια πέτρα διαφορετική του διαμαντιού για το μονόπετρό σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε άλλες πολύτιμες πέτρες, όπως το:

 • Αψεγάδιαστο βαθύ-κόκκινο ρουμπίνι (εξαιρετικά σπάνιο και ανθεκτικό).
 • Σμαράγδι (εντυπωσιακό, με ιδιαίτερο χρώμα που όμως είναι λίγο πιο ευαίσθητη σαν πέτρα από τις υπόλοιπες).
 • Ζαφείρι (ανθεκτικό και αλλάζει απόχρωση ανάλογα με την γωνία που το κοιτάτε και το φως που το διαπερνά). 

Μπορείτε επίσης να περιστοιχίσετε το διαμαντένιο μονόπετρο από μικρότερες πολύτιμες πέτρες, όπως αυτές που αναφέραμε προηγουμένως. 

 

Άλλες Σημαντικές Λεπτομέρειες

Η επιλογή του δεσίματος ενός μονόπετρου δαχτυλιδιού, καθώς και ο συνολικός σχεδιασμός του είναι εξίσου σημαντικές παράμετροι που συμβάλλουν στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα του δαχτυλιδιού. Το πρώτο, αφορά το πώς το διαμάντι τοποθετείται πάνω στο επιλεγμένο μέταλλο (τον σκελετό του δαχτυλιδιού) και είναι ισχυρός παράγοντας που επηρεάζει το στυλ του δαχτυλιδιού. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη δεσίματος που μπορείτε να επιλέξετε, όπως το κλασικό Solitaire, το εντυπωσιακό Halo και πολλά άλλα. 

Όσο για τον σκελετό του μονόπετρου, αυτός μπορεί να είναι απλός (π.χ., 4-6 περιμετρικά δόντια να κρατάνε το διαμάντι) ή πιο διακοσμημένος (π.χ., με περιμετρικούς σχεδιασμούς), αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστή του κοσμήματος – το διαμάντι ή την όποια άλλη επιλεγμένη κεντρική πέτρα. 

Τέλος, το μέταλλο που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του μονόπετρου είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Το πιο δημοφιλές μέταλλο για την δημιουργία μονόπετρων δαχτυλιδιών είναι ο χρυσός (ιδιαίτερα 18 και 14 καρατίων). Το επιλεγμένο χρώμα εξαρτάται, φυσικά, από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και στυλ και περιλαμβάνει κίτρινο, λευκό και ροζ χρυσό. 

 

Επιλέγοντας το Ιδανικό Μονόπετρο 

Η επιλογή του επιθυμητού διαμαντιού με βάση τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω θα σας οδηγήσει στο ονειρικό μονόπετρο δαχτυλίδι που έχει φανταστεί η αγαπημένη σας να φορά. Μπορείτε πάντα να εμπιστεύεστε τους ειδικούς γεμολόγους και κατασκευαστές κοσμημάτων μας για να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες και να κάνετε την ιδανική επιλογή για την περίπτωσή σας. Είμαστε στη διάθεσή σας, είτε πρόκειται για επιλογή μονόπετρου, χρυσού βραχιολιού, χρυσών σκουλαρικιών ή οποιοδήποτε άλλου κοσμήματος. 

Βρείτε όλα τα μονόπετρα δαχτυλίδια όλων των ειδών εδώ!

Featured Photo by Erik Mclean on Unsplash